ARBATOS GĖRIMO CEREMONIJA

arbatos ceremonija, arbatos degustacija

Arbatos gėrimo ceremonija Japonijoje. © Pixabay nuotr.

Kaip paruosti matcha
CHANOYU yra japoniškos žaliosios arbatos, vadinamos Matcha, choreografinis parengimo ir pateikimo ritualas. Arbata pateikiama kartu su tradiciniais saldumynais, kad subalansuoti arbatos kartumą.
Visas procesas yra ne apie arbatos gėrimą, bet apie estetiką, arbatos dubenėlio patiekimą iš širdies, ir visų dalyvių dėmesio pritraukimą į judesius. Pagrindiniai japoniškos arbatos ceremonijos principai yra keturi, kurių pagrindu atliekamas visas ritualas. Tie principai yra: tyla, švara, ramybė ir pagarba.
Arbatos ceremonijoje gali dalyvauti apie penketas žmonių. Vienas iš jų paprastai būna garbės svečias. Arbatos gėrimo ceremonija vyksta tam skirtam arbatos namelyje, į kurį įeiti gali tik tas, kas už durų palieka visas blogas mintis ir kasdieninius rūpesčius. Pirmenybė įeiti į namelį suteikiama vyriausiam ir garbingiausiam svečiui. Po ilgų nusilenkimų šeimininkas pradeda ruošti arbatą. Procesas yra labai paprastas, tačiau kiekvienas ceremonijos etapas turi tam tikrus judesius, taip pat įrankiai turi būti dedami į tam tikras vietas. Arbata yra geriama susikaupus ir tyloje, o svarbiausias yra vidinis dalyvaujančiųjų ryšys, apmąstymai, pokalbis su pačiu savimi. Ceremonijoje svarbiausia – sutaurinti penkis žmogaus jutimus.

Arbatos paruošimo stilius gali skirtis priklausomai nuo sezono ir formalumo.

Svečiai vaišinami ne tik šiuo gėrimu, bet ir tradiciniais japoniškais saldumynais, kurie padeda sušvelninti kartų arbatos skonį.

Pyragaitis, kuriuo svečiai vaišinami per arbatos gėrimo ceremoniją. © Japoniška žalia.

Matcha miltelių persiejimas per sėtelį.
© Japoniška žalia.

Matcha arbatos plakimas bambukinia šluotele (CHASEN). Naudojamas keramikinis dubenėlis (CHAWAN). © Japoniška žalia.

Close Menu
×
×

Cart