Ką verta žinoti apie japonišką Senchą?

japoniška sencha arbata

Japoniška Sencha arbata. | nuotr. Shutterstock

Sencha – pati populiariausia iš visų japoniškų arbatų. Tiesa, daugiau nei 80% visos Japonijoje pagamintos/perdirbtos žaliosios arbatos sudaro Sencha! Japonijoje dažnai vartojama kasdieninėje aplinkoje, namuose, restoranuose, kavinėse.

Labai turtinga vitaminu C, mikroelementu ir antioksidantu, ypač katechinu, kurie slopina ląstelių senėjimą, padeda mūsų organizmui išlaikyti jaunystę bei yra širdies ir kraujagyslių sistemos apsaugą.

Katechinai taip pat padeda virškinimui, dėl ko šią arbatą rekomenduojama gerti 30 min. po valgio. Dėl savo švelnaus skonio, Sencha puikiai dera prie maisto, ypač prie tokių patiekalų, kaip tempura ir jūros gėrybės.

Užplikyta Sencha įgauna žalsvai auksinę spalvą, gaivų aromatą, bei minkšto ir subalansuoto skonio.

Sencha dažniausiai gaminama iš Yabukita veislė (ang. cultivar).

Sencha arbatos nauda sveikatai:

  • padeda sumažinti laisvųjų radikų kiekį organizme. Laisvieji radikai kenkia mūsų organizmo ląstelėms ir pagreitina ląstelių senėjimo procesus. Molekulės pažeidžia DNR ir padidina vėžio išsivystymo riziką. Antioksidantai, kurių gausu žalioje arbatoje, jungiasi su laisvaisiais radikais ir juos neutralizuoja.
  • padeda numesti svorį. Žalioje arbatoje esantis kofeinas padeda pagreitinti medžiagų apykaitą ir siekti ilgalaikių svorio metimo tikslų.
  • padeda stiprinti imunitetą. Arbatoje esantys antioksidantai ir vitaminas C pagerina baltųjų kraujo kūnelių funkcionalumą ir stiprina imuninę sistemą.
  • padeda sumažinti blogojo cholesterolio MTL kiekį
  • padeda pagerinti dantų būklę ir užkirsti kelią ėduonies atsiradimui. Sencha taip pat padeda kovoti su mikrobais burnoje ir taip mažina nemalonų burnos kvapą.

Sencha arbatos istorija

Pirmieji rašytiniai užrašai apie arbatą Japonijoje yra iš VIII a., tačiau populariausia Japonijos arbata Sencha atsirado tik XVIII amžiuje.

Senas arbatos prekiautojas Baisao, vėliau žinomas kaip Ko Yugai, pradėjo pardavinėti arbatą Kioto apylinkėse apie 1735 m. Japonijoje tuo metu labiausiai žinoma buvo Matcha (arbatos milteliai), o Baisao arbatos ruošimo būdas buvo neįprastas. Nesmulkintus arbatos lapelius jis suberė į verdantį vandenį ir leido jiems užvirti. Jo arbatos ruošimo būdas buvo žinomas kaip „sencha“ (煎茶).

Sencha greitai išpopuliarėjo ir netrukus Baisao bičiulis, Nagatani Soen, išrado iki šiol naudojamą Sencha arbatos gaminimo metodą, vadinamą Uji cha: renkami jauniausi ir švelniausi arbatos lapeliai, kurie apdorojami garais, susukami/voluojami, formuojami ir džiovinami.

Pavadinta „garuota žalioji arbata“ (ang. steamed green tea) ar „ geriausia žemėje arbata“ (ang. the best on earth), Sencha metė iššūkį arbatos rinkai. Aplenkė Matcha, kuri iki šiol buvo pati populiariausia arbata Japonijoje ir pradėta praktikuoti Sencha arbatos ceremonijas vadinamas Senchado (煎茶道, Sencha arbatos kelias, menas mėgautis Sencha).

Nagatani Soen. | nuotr. www.nagatanisouen.com

Faktorai turintys įtaką arbatos skoniui ir kokybei

Lokacija

Klimatas ir aukštis virš jūros lygio turi didelę įtaką arbatos augalams, nuo aromato ir skonio iki maistinės vertės. Kuo toliau į šiaurę, tuo sunkiau auginti arbatos krūmelius – dėl šaltesnio pavasario oro lapeliai gali turėti daugiau kartumo.

Japonijoje didžiausi Sencha arbatos gamintojai yra Shizuoka, Kagoshima, Mie ir Kioto prefektūroje, dėl jų optimalaus klimato ir geografinių sąlygų aukštos kokybės žaliosios arbatos auginimui.

Augalo veislė (ang. cultivar), augalo amžius.

japoniška sencha

Arbatos laukas, Shizuoka. | JaponiskaZalia.lt

Skirtingos augalo veislės turi skirtingas savybes, panašiai, kaip skirtingų rūšių vynuogės naudojamos vynui gaminti. Japonijoje Yabukita kultivaras yra laikomas standartiniu, o kitos veislės vertinamos pagal šį standartą (pvz. derlius nuimamas anksčiau ar vėliau, derlius didesnis ar mažesnis, daugiau ar mažiau umami/kartumo, ir t.t.).

Augalo amžius taip pat turi įtakos skoniui ir derliaus dydžiui. Senesni augalai turi platesnes šaknis, dėl ko gali pasisavinti daugiau mineralų ir maistinių medžiagų iš žemės. Iš kitos pusės, jaunesnis krūmai turi daugiau lapelių, dėl ko arbatos skonis bus švelnesnis.

Derliaus nuėmimas

Sencha žaliosios arbatos derliaus nuėmimo laikas paprastai yra pavasarį arba vasarą.

Apdorojimas garais

Arbatžolių apdorojimas garais, Kyoto. | nuotr. Simona Suzuki

Lapai iš karto po skynimo yra apdorojami karštais garais, kad būtų sustabdytas oksidacijos procesas ir išliktų subalansuotas skonis, maistinės medžiagos bei ryškiai žalia spalva.

Nuo garinimo proceso trukmės priklauso galiutinis arbatos skonis. 

  • Asamushi Sencha (浅蒸し) – trumpai garais apdorota Sencha (20-30 sek.) paruoštos arbatos spalva šviesi,  sutraukiantis šviežios žolės skonis
  • Chumushi Sencha (中蒸し) – vidutiniškai garais apdorota Sencha (30-90 sek.)
  • Fukamushi Sencha (深蒸し) or fukamushicha – ilgesni laiką garais apdorota Sencha (1–2 min.) tamsesnes žalios spalvos arbata, intensivus skonis, mažiau kartumo

Apdirbimas ir formavimas

Arbatžolių kočiojimas ir formavimas, Kyoto. | nuotr. Simona Suzuki

Sencha lapeliai primena adatas, Kyoto. | nuotr. Simona Suzuki

Garais apdoroti lapeliai pereina kočiojimo procesą. Jis dažniausiai būna mechaninis, tačiau vis dar galima surasti vietas, kur lapeliai formuojami rankomis. 

Sekantis etapas yra džiovinimas. 

 

 

 

 

 

Dėl kočiojimo Sencha paprastai turi charakteristinius plonus į adatas panašius lapelius. 

Komponavimas (ang. blending)

Galutinėje arbatoje gali būti įvairių veislių (ang. cultivar), sumaišytų, kad būtų pasiektas specifinis skonis, spalva ir tekstūra. Kai kurie gamintojai parduoda tik vienos veislės arbatas, o kiti naudoja įvairių veislių arbatžoles, kad gauti pageidaujamą skonio profilį. Nėra teisingo ar neteisingo mišinio ar skonio, o malonumas priklauso tik nuo asmeninių pageidavimų. Jūs tikrai turėtumėte išbandyti keletą skirtingų Sencha arbatų, kad rastumėte sau tinkamą.

Sencha arbatos rūšys

  • AsamushiSencha (浅蒸し) – trumpai garais apdorota Sencha (30 sek.)
  • ChumushiSencha (中蒸し) – vidutiniškai garais apdorota Sencha (30-90 sek.)
  • FukamushiSencha (深蒸し) or fukamushicha – ilgesni laiką garais apdorota Sencha (1–2 min.)
  • Jō Sencha(上煎茶) – superior Sencha
  • Tokujō Sencha(特上煎茶) – extra superior Sencha
  • Kabuse Senchaar Kabusecha (かぶせ茶) – Sencha auginama šešėlyje
  • Shincha (新茶) or ichibancha(一番茶) – pirmoji pavasario derliaus arbata

 

Šaltai plikyta Sencha

Cold brew arbata

Karštai plikyta Sencha

Kaip paruošti Sencha

RECEPTAI SU MATCHA:

 

Bendraukime Facebook. Nepraleiskite mūsų naujienų 🙂